Na temat
  • Najwyższy czas docenić pracę lekarzyNajwyższy czas docenić pracę lekarzy
    Zdrowie leży nie tylko w naszych rękach, ale szczególnie w rekach lekarzy, którzy każdego dnia starają się ratować ludzkie życie. Gdyby nie ich wiedza i umiejętności bardzo szybko zabrakłoby ludzi …
  • Nowoczesne sposoby na poprawienie zdrowiaNowoczesne sposoby na poprawienie zdrowia
    Wiele osób w dzisiejszych czasach bardzo często zaczyna się skarżyć na swój stan zdrowia, który naprawdę nie jest zbyt dobry. Trzeba przede wszystkim się zastanowić nad takimi rzeczami jak chociażby …
  • Gabinet kosmetyczny gdyniaGabinet kosmetyczny gdynia
    Dobra kosmetyczka. Gabinety kosmetyczne rosną jak grzyby po deszczu. W pewnym momencie nie wiadomo z oferty, którego gabinetu skorzystać, aby być w pełni zadowolonym. Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła „gabinet …
Strony
Najnowsze komentarze

    Olej z pestek dyni

    Olej z pestek dyni, czyli zdrowie zamknięte w butelce. Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno nieprażonych dyniowych pestek, co pozwala zachować najwięcej prozdrowotnych właściwości. Ten ciemnozielono-brązowy olej o orzechowym zapachu zaleca się spożywać na zimno. Idealny na surowo i jako dodatek do sałatek, sosów, zup, a nawet deserów. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zalicza się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, a 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, niezbędne dla naszego organizmu. Ponadto olej jest bogatym źródłem witamin A, C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu, selenu,cynku i substancji odżywczych (skwalen,fitosterole). Posiada właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające dzięki czemu ma swoje zastosowania w przemyśle kosmetycznym (np.kremy, peelingi). Wzmacnia włosy, dodaje im blasku, odżywia cebulki i zapobiega nadmiernemu wypadaniu. Poprawia kondycję paznokci, łagodzi stany zapalne skóry, pomaga w walce z cellulitem i rozstępami.W medycynie wskazany przy leczeniu objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, stanów zapalnych dróg moczowych oraz miażdżycy. Wykorzystywany również w leczeniu zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy.Należy pamiętać, że nasz olej zachowa swoje wartości na najwyższym poziomie jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Najlepiej pozostawić produkt w oryginalnej, ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce, w temperaturze zalecanej przez producenta.

    Leave a Reply