Na temat
  • Olej z pestek dyniOlej z pestek dyni
    Olej z pestek dyni, czyli zdrowie zamknięte w butelce. Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie. Pozyskuje się go metodą …
  • Tabletki na odchudzanie rankingTabletki na odchudzanie ranking
    Które tabletki najlepsze?. Kiedy codziennie czy co drugi dzień intensywnie ćwiczymy, stosujemy dietę i przestrzegamy skrupulatnie jej zasad, a kilogramów wciąż nam nie ubywa, wówczas szukamy innych środków.Najczęściej sięgamy po …
  • Paczki z lublina do londynuPaczki z lublina do londynu
    Praca za granicą. Często zdarza się, że w dzisiejszych czasach poszukujemy coraz to nowszych i lepszych zleceń na prace. Niestety w Polsce zarobki nie są w większości przypadków adekwatne do …
Strony
Najnowsze komentarze

    Kieliszki do wina

    Kieliszki do wina. Szkło jest istotnym elementem nakrycia stołu. Kieliszki podaje się w zależności od rodzaju wina. Wybierając kieliszek do wina, powinniśmy kierować się budową i strukturą samego szkła. Kieliszek musi utożsamiać się z trunkiem, uwypuklać jego charakter, smak i aromat. Kieliszki do wina mają różne rozmiary i kształty. Nie powinny być ani barwione, ani grawerowane a zrobione z cienkiego kryształu, by w pełni cieszyć się smakiem wina. Do wina czerwonego najlepszy jest wysoki kieliszek szerszy na dnie, aby mógł w pełni koncentrować smak wina. Wino białe jest delikatniejsze od czerwonego. Do wina białego wybierzemy kieliszek węższy od tego do czerwonego wina. Kieliszek jest smuklejszy, by lepiej skondensować aromat, i ma dłuższą nóżkę, dzięki czemu wina nie będziemy ogrzewać ciepłem dłoni. Do burgundów idealny będzie kieliszek w kształcie balona. Zdecydowanie szerszy niż do czerwonego wina, by lepiej wydobyć aromat wina. Szampany pijemy w wąskich, wysokich kieliszkach na krótkiej nóżce. Dzięki budowie bąbelki w szampanie utrzymują się przez cały czas. Do sherry użyjemy kieliszka niższego niż do pozostałych win o zdecydowanie stromym dnie.

    Leave a Reply