Na temat
  • Najwyższy czas docenić pracę lekarzyNajwyższy czas docenić pracę lekarzy
    Zdrowie leży nie tylko w naszych rękach, ale szczególnie w rekach lekarzy, którzy każdego dnia starają się ratować ludzkie życie. Gdyby nie ich wiedza i umiejętności bardzo szybko zabrakłoby ludzi …
  • Kurs dietetyka lublinKurs dietetyka lublin
    Kurs dietetyki w Lublinie. Wraz z nadejściem nowego roku w głowach wielu ludzi pojawiły się noworoczne postanowienia. Jednym, które pada najczęściej jest utrata zbędnych kilogramów i zadbanie o swoją sylwetkę …
  • Szybkie odchudzanie tabletkiSzybkie odchudzanie tabletki
    Odchudzanie. Dzisiejszy świat jest tak skonstruowany, że to jak wyglądamy jest niezwykle ważne. Pokazuje ten fakt to, że to właśnie dobry wygląd jest moc no afiszowany w różnego typu mediach, …
Strony
Najnowsze komentarze

    Kieliszki do wina

    Kieliszki do wina. Szkło jest istotnym elementem nakrycia stołu. Kieliszki podaje się w zależności od rodzaju wina. Wybierając kieliszek do wina, powinniśmy kierować się budową i strukturą samego szkła. Kieliszek musi utożsamiać się z trunkiem, uwypuklać jego charakter, smak i aromat. Kieliszki do wina mają różne rozmiary i kształty. Nie powinny być ani barwione, ani grawerowane a zrobione z cienkiego kryształu, by w pełni cieszyć się smakiem wina. Do wina czerwonego najlepszy jest wysoki kieliszek szerszy na dnie, aby mógł w pełni koncentrować smak wina. Wino białe jest delikatniejsze od czerwonego. Do wina białego wybierzemy kieliszek węższy od tego do czerwonego wina. Kieliszek jest smuklejszy, by lepiej skondensować aromat, i ma dłuższą nóżkę, dzięki czemu wina nie będziemy ogrzewać ciepłem dłoni. Do burgundów idealny będzie kieliszek w kształcie balona. Zdecydowanie szerszy niż do czerwonego wina, by lepiej wydobyć aromat wina. Szampany pijemy w wąskich, wysokich kieliszkach na krótkiej nóżce. Dzięki budowie bąbelki w szampanie utrzymują się przez cały czas. Do sherry użyjemy kieliszka niższego niż do pozostałych win o zdecydowanie stromym dnie.

    Leave a Reply