Na temat
  • Kofeina w proszku
    Kofeina w proszku. Czysta kofeina ma postać białego proszku, który doskonale pobudza i dodaje energii lepiej niż kawa. Pozbawiona zapachu, w smaku lekko gorzkawa, jest świetnym uzupełnieniem suplementacji dla osób …
  • Kurs dietetyka lublin
    Kurs dietetyki w Lublinie. Wraz z nadejściem nowego roku w głowach wielu ludzi pojawiły się noworoczne postanowienia. Jednym, które pada najczęściej jest utrata zbędnych kilogramów i zadbanie o swoją sylwetkę …
  • Najwyższy czas docenić pracę lekarzy
    Zdrowie leży nie tylko w naszych rękach, ale szczególnie w rekach lekarzy, którzy każdego dnia starają się ratować ludzkie życie. Gdyby nie ich wiedza i umiejętności bardzo szybko zabrakłoby ludzi …
Strony
Najnowsze komentarze

    Kieliszki do wina

    Kieliszki do wina. Szkło jest istotnym elementem nakrycia stołu. Kieliszki podaje się w zależności od rodzaju wina. Wybierając kieliszek do wina, powinniśmy kierować się budową i strukturą samego szkła. Kieliszek musi utożsamiać się z trunkiem, uwypuklać jego charakter, smak i aromat. Kieliszki do wina mają różne rozmiary i kształty. Nie powinny być ani barwione, ani grawerowane a zrobione z cienkiego kryształu, by w pełni cieszyć się smakiem wina. Do wina czerwonego najlepszy jest wysoki kieliszek szerszy na dnie, aby mógł w pełni koncentrować smak wina. Wino białe jest delikatniejsze od czerwonego. Do wina białego wybierzemy kieliszek węższy od tego do czerwonego wina. Kieliszek jest smuklejszy, by lepiej skondensować aromat, i ma dłuższą nóżkę, dzięki czemu wina nie będziemy ogrzewać ciepłem dłoni. Do burgundów idealny będzie kieliszek w kształcie balona. Zdecydowanie szerszy niż do czerwonego wina, by lepiej wydobyć aromat wina. Szampany pijemy w wąskich, wysokich kieliszkach na krótkiej nóżce. Dzięki budowie bąbelki w szampanie utrzymują się przez cały czas. Do sherry użyjemy kieliszka niższego niż do pozostałych win o zdecydowanie stromym dnie.

    Leave a Reply